1567 – Loteri Inggeris Pertama

loteri

Loteri mempunyai sejarah yang kaya dan jauh lebih lama di England daripada yang dipercayai oleh banyak orang; loteri Inggeris pertama sebenarnya berlaku sejak tahun 1567.

Sejarah loteri yang menarik di England mengisahkan kisah luar biasa Ratu Elizabeth I dan pengenalan permainan negara pada  DOWNLOAD XE88 IOS abad ke-16. Loteri dapat ditelusuri sejak zaman alkitabiah, tetapi mereka menikmati kebangkitan semula di Eropah pada abad ke-15, ke-16 dan ke-17.

Hadiah untuk loteri negara pertama seperti yang dibayangkan oleh Ratu Elizabeth I termasuk piring dan permadani serta wang tunai dan 400,000 tiket pada mulanya ditawarkan untuk dijual. Loteri pertama ini digunakan sebagai cara mahkota mengumpulkan dana untuk memperbaiki beberapa pelabuhan Inggeris yang memerlukan perhatian. Nilai keseluruhan hadiah yang ditawarkan oleh loteri itu sama dengan wang yang dikumpulkan untuk pembaikan pelabuhan dan sejumlah gulungan yang menggambarkan lakaran hadiah digantung di seluruh negara untuk menggoda orang untuk bertanding. Tiket, masing-masing dengan nama dan nombornya sendiri, dijual selama dua tahun keseluruhan.

Pada tahun 1569, loteri Kerajaan Inggeris pertama ditubuhkan dan jumlahnya diambil, namun hanya dua belas dari 400,000 tiket yang dijual sebelum nombor tersebut dipilih. Ini mungkin mengecewakan Baginda, tetapi dalam beberapa tahun antara penjualan tiket dan undian undian, negara telah menikmati pinjaman yang berkesan dan tanpa faedah.

Satu lagi gambaran menarik mengenai undian negeri pertama di England ialah penglibatan broker dalam proses pembelian tiket. Kerajaan memutuskan untuk menjual hak tiket loteri kepada broker yang kemudiannya akan mengambil dan menyewa pelari dan ejen untuk menjualnya kepada pihak yang berminat dan, memandangkan banyak orang tidak dapat membeli harga tiket secara penuh, sistem telah dirancang di mana mereka dapat membeli sebilangan tiket dan oleh itu berhak mendapat bahagian hadiah. Broker ini adalah penjelmaan awal dari apa yang sekarang kita kenal sebagai broker saham yang bekerja untuk pelbagai jenis usaha komersial.

Loteri Negara Inggeris kemudian berlangsung dari 1694 hingga 1826, ketika ia dihapuskan oleh pemerintah di bawah tekanan dari pihak lawannya. Namun, hari ini loteri adalah bentuk perjudian yang dialu-alukan oleh pemerintah Inggeris – yang mempunyai cara mengatur badan yang menawarkan loteri dan memastikan bahawa setiap orang yang bermain mempunyai peluang yang adil untuk menang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *